- Tytuł operacji: Kontrola ziemniaka w bezpieczny i naturalny sposób
- Wskazanie osoby, która sporządziła sprawozdanie:
Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899
- Wskazanie osoby pełniącej funkcje związane z kierowaniem operacją zgodnie z umową o przyznaniu pomocy: Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899
- Wskazanie podmiotów wchodzących w skład grupy operacyjnej:
- Instytut Nowoczesnego Rolnictwa Sp. z o.o., Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
- Michał Dąbrowski, Popowo-Parcele, ul. Akacjówka 3, 07-203 Somianka
- Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji: kontrolowanie szkodników/chorób
- Okres realizacji operacji 01.01.2023-30.04.2025
- Źródła finansowania operacji: Ze środków EFRROW w wysokości 2 653 236,74
z krajowych środków publicznych w wysokości 1 516 552,26 zł - Całkowity budżet operacji: 4 986 452,46 zł
- Wskazanie obszaru na poziomie NUTS 3 określonego w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz. Urz. UE L 154 z 21.06.2003, str. 1, z późn. zm.84) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 14, t. 1, str. 196), na którym realizowane były główne zadania w ramach operacji: 071413000000 (PODREGION WARSZAWSKI ZACHODNI)
10.Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań, które zostały zrealizowane, oraz wskazanie uzyskanych w ich wyniku rezultatów (w języku polskim i angielskim).
Celem głównym operacji było wytworzenie innowacji technologicznych z zastosowaniem olejków eterycznych – miętowego lub pomarańczowego w procesie zamgławiania w połączeniu z dodatkowymi próbami badawczymi opartymi na dodatkowym zaprawianiu ziemniaków nanocząsteczkami, biopreparatami, wodą utlenioną oraz mieszaninami mineralno ziołowymi, w celu ograniczenia niekontrolowanego kiełkowania ziemniaków oraz ich wpływu na choroby podczas przechowywania, a także wytworzenie innowacji technologicznej w zakresie desykacji ziemniaka octem. Cel główny przełożył się na poprawienie wyników gospodarczych i poziomu innowacyjności producentów ziemniaków, zwiększenie ochrony środowiska i łagodzenia zmian klimatu. Celami szczegółowymi było ulepszenie innowacji technologicznej, wykorzystanie regulatorów wzrostu na bazie olejków eterycznych – miętowego lub pomarańczowego oraz dodatkowym zastosowaniem zapraw w wytypowanych próbach badawczych w których skład wchodziły nanocząsteczki, biopreparaty, woda utleniona oraz mieszanki mineralno ziołowe w procesie przechowywania ziemniaków do ograniczenia niekontrolowanego kiełkowania oraz wpływu chorób. Innowacja opierała się na wytworzeniu dokładnie opisanych i przebadanych technologii.
ENG: The main objective of the operation was to produce technological innovations using essential oils – mint or orange in the fogging process in combination with additional research trials based on additional treatment of potatoes with nanoparticles, biopreparations, oxidized water and mineral-herbal mixtures, in order to reduce uncontrolled sprouting of potatoes and their impact on diseases during storage, as well as to produce a technological innovation for potato desiccation with vinegar. The main objective resulted in improving economic performance and innovation levels for potato producers, increasing environmental protection and climate change mitigation. The specific objectives were to develop an improved technological innovation, the use of growth regulators based on essential oils – mint or orange, and the additional application of tested substances in selected research samples that included nanoparticles, biopreparations, oxidized water and mineral-herbal mixtures in the process of potato storage to reduce uncontrolled sprouting and the impact of diseases. The innovation was based on the production of accurately described and tested technologies.
- Główne korzyści wynikające z zastosowania poszczególnych lub wszystkich rezultatów operacji przez ich adresata (prosty opis, bez stosowania terminologii naukowej, w języku polskim i angielskim).
Rezultatem operacji było wdrożenie ulepszonej innowacji w zakresie technologii. Jest to innowacja w zakresie ulepszonej innowacji technologicznej polegającej na włączeniu olejków eterycznych połączonej w dodatkowych próbach badawczych z zaprawianiem nanocząsteczkami, biopreparatami, wodą utlenioną oraz mineralno ziołowymi mieszaninami do procesu przechowywania ziemniaków, oraz badanie wpływu desykacji octem na jakość bulw po zakończeniu procesu przechowywania.
Główną korzyścią operacji była możliwość wykorzystania procesu zamgławiania ziemniaków regulatorami wzrostu opartych na bazie olejków eterycznych – miętowego lub pomarańczowego i ograniczenie niekontrolowanego kiełkowania ziemniaków w połączeniu z zaprawianiem nanocząsteczkami, biopreparatami, wodą utlenioną oraz mineralno ziołowymi mieszaninami, zdesykowanych przed zbiorem octem. Kompozycja wykazała wzmocnioną aktywność przeciw kiełkowaniu oraz charakteryzowała się niskimi dawkami noszenia. Efektem zastosowania mieszanki przy produkcji ziemniaków było mniejsze zużycie środków ochrony roślin oraz ograniczenie rozwoju chorób ziemniaków.
ENG: The operation resulted in the implementation of an improved technology innovation. This is an innovation in improved technological innovation of incorporating essential oils combined in additive research samples with treatment with nanoparticles, biopreparations, oxidized water and mineral-herbal mixtures in the potato storage process, and studying the effect of vinegar acid desiccation on tuber quality after storage. The main benefit of the operation was the ability to use the process of fogging potatoes with growth regulators based on essential oils – mint or orange with and reduce uncontrolled sprouting of potatoes in combination with treatment with nanoparticles, biopreparations, oxidized water and mineral-herbal mixtures, desiccated with vinegar before harvest. The composition showed enhanced anti-sprouting activity and enabled low wearing rates. The effect of using the mixture in potato production was less use of crop protection products and reduced development of potato diseases.
- Adres strony internetowej dotyczącej operacji https://controlpotato.pl/
Dodaj komentarz